Tenul devine gras din cauza hiper- funcționării glandelor anexe ale pielii, glandelor sudoripare și sebacee. Afluxul secreției sebacee duce la un aspect lucios al suprafeței pielii, iar foliculii piloși și porii se dilată. Astfel apar probleme precum acneea, seboreea, comedoanele și punctele negre. Dintr-o anumită perspectivă, pielea care este mai grasă aduce și niște beneficii, întrucât nu se ridează atât de ușor și repede precum pielea uscată. Dar totuși este lipsită de suplețe și frăgezime.
Factorii care duc la apariția tenului gras:
Cauza ereditară – când această particularitate a pielii este moștenită de la părinți.
Factorii interni - dereglări endocrine, neuro – vegetative sau digestive.
Factorii externi - îngrijire incorectă şi inadecvată, utilizarea zilnică a produselor cosmetice cu efect major de degresare în hipersecreția de sebum, aplicarea produselor cosmetice care contin substanțe comedogene şi ocluzive, bronzarea excesivă, expunerea îndelungată la condițiile nefavorabile ale mediului înconjurător (ger, vânt, apa sărată a mării, umeditate sporită a aerului), alimentarea incorectă (exces de grăsimi, glucide, condimente picante, ciocolată, alcool).
|
Care sunt soluțiile?
Unul din secretele frumuseţii este consultația regulată a unui cosmetolog. Avem nevoie de sfaturile avizate ale unui specialist pentru a trata sau preveni anumite probleme ale pielii.
Rolul cosmeticii este de a menţine pentru un timp cât mai îndelungat aspectul frumos al pielii, elasticitatea, tonusul şi pentru a amâna cât mai mult timp posibil apariţia semnelor de îmbătrânire a ţesutului cutanat. Prin intermediul tratamentelor cosmetice corecte are loc îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, hidratarea, revitalizarea şi tonifierea ţesutului cutanat.
În cosmetologia zilelor noastre există o gamă largă de metode pentru îngrijireaşi tratarea tenului gras. Deseori combinăm produsele cosmetice şi tehnicile manual cu aparate cosmetologice. De mare ajutor sunt următoatele proceduri: microdermoabraziunea cu pulbere de diamant, curățarea profundă a tenului, mezoterapia cu ace (dermapen), mezoterapia fără ace, peeling-ul cu laser carbon și alte tipuri de peeling.
Cum ne îngrijim acasă?
Rutina de îngrijire a tenului în condiții casnice trebuie să includă o demachiere corectă și eficientă, o curățare a tenului potrivită și neapărat, hidratarea pielii. O data pe săptămână putem face un peeling ușor cu granule moi. Este obligatorie folosirea zilnică a unei creme cu SPF 50 și, nu în ultimul rând, o alimentație echilibrată. Respectând aceste reguli simple și accesibile tuturor, vom reuși să arătăm bine și să fim sănătoși.
|