iunie 25, 2021

Alexander Ziziuchin: „Pastila magică” pentru slăbit pur și simplu nu există

ALEXANDER ZIZIUCHIN

Medic-șef nutriționist

centrul medical „MYCLINIC”

Studii:

2006-2012 – Medicină generală (Universitatea de Medicină și Farmacologie Nicolae Testemițanu)
2009-2010 – afaceri în domeniul masajelor (masaj terapeutic)
2013-2016 – experiență medicală în spital (medicină militară, medicină extremă)
2012-2015 – Rezidențiat, Medicină de familie (Universitatea de Medicină și Farmacologie Nicolae Testemițanu)
2015-2015 – specializare în terapia YUMEIHO (terapie manuală și masaj)
2015-2017 – kinetoterapie și reabilitare (Galați)
2016-2018 – tehnologia antrenamentului sportiv (Universitatea de Cultură Fizică și Sport din Republica Moldova)
2018-2019 – nutriție pentru diferite boli (Galați)

Alexander, cum ați ajuns la o specializare atât de îngustă ca dietetica?

Viața m-a îndreptat către profesia de nutriționist. Pe vremea când făceam studii la universitatea de medicină îmi plăcea triatlonul, respectam un regim alimentar sănătos și comunicam des cu antrenorii cluburilor sportive. La un moment dat am ajuns să lucrez ca antrenor și consultant pentru nutriție sportivă, apoi am fost medic al echipei de handbal la Academia Militară. Am început să mă aprofundez în acest domeniu – am terminat studiile de kinetoterapie și reabilitarea pacienților cu hipertensiune arterială provocată de obezitate, la Galați. În fond, exact asta fac la MyClinic, având în vedere că persoanele obeze suferă adesea de boli concomitente – hipertensiune, diabet, colesterol ridicat și multe altele.

Care este sarcina principală a unui nutriționist?

Există un stereotip că un nutriționist lucrează la frumusețea figurii. Pentru mine, frumusețea este un efect natural al îmbunătățirii sănătății, așa că lucrez la îmbunătățirea corpului în ansamblu. Pentru pacienții mei, sunt medic, antrenor și specialist în reabilitare. MyClinic nu te ajută doar să slăbești. Lucrează pentru îmbunătățirea calității vieții. Sunt multe situații în care pacienții pierd 5-10 kg, în schimb provoacă daune grave corpului. Scopul nu scuză mijloacele, deoarece frumusețea nu ar trebui să fie în detrimentul sănătății. Cunosc toate consecințele grave pe care le pot provoca diversele trucuri de slăbit, așa că metodele mele de lucru duc la pierderea în greutate fără consecințe pentru organism.

Ce este mai dificil: slăbirea sau păstrarea rezultatului?

Cel mai greu este să faci primii pași. Sistemul nostru schimbă stilul de viață al pacientului. Este complicat. O schimbare radicală nu se deprinde într-o săptămână sau două. În schimb, după primirea primelor rezultate, pacienții sunt determinați să continue programul și se străduiesc conștiincios să adopte noi obiceiuri benefice.

O alimentație adecvată, potrivit persoanelor supraponderale, necesită mult timp și bani. Pacientul dumneavoastră trebuie să stea toată ziua la aragaz sau, dimpotrivă, să suporte o foame constantă?

Lasă-mă să vă explic în detaliu (Alexander scoate un dosar cu planuri individuale de masă.) Deci, ce avem aici? Uite, pacientul este un bărbat de 48 de ani. Etapa 2 a obezității. Hipertensiune și probleme articulare. Un set tipic de boli concomitente. Dieta sa constă din 6 mese pe zi. Principalele ingrediente sunt carnea, legumele, terciurile și cerealele, lactatele și fructele. Eu gătesc, deci știu că gătitul cu aceste ingrediente nu durează mai mult de 40-60 de minute pe zi. Treptat, gătitul devine automatizat. Este imposibil să rămâi flămând cu o astfel de varietate de alimente consumate.

Există atât de multe informații în aceste broșuri (cele scoase pe masă de Alexander)!

Da, am inclus aici toate principiile nutriției adecvate, astfel încât o persoană să poată reveni oricând la ele și să le introducă treptat în viața sa. Meniul, împreună cu rețetele, este descris în fiecare zi. Fiecare meniu este conceput pentru un buget mediu de 50 de lei și permiteți-mi să vă reamintesc că aici sunt 6 mese. Credeți că este scump?

Din acești bani putem cumpăra un burger…

Așa este, dar după burger veți dori să mâncați din nou peste maximum o oră, iar conform planului nostru de nutriție nu va trebui să suferiți de foame și nici nu veți avea mustrări de conștiință din cauza unei gustări nesănătoase. Aceste mii de calorii pot fi împărțite în 4-5 mese, ceea ce va oferi organismului nu numai o senzație de sațietate, ci și oligoelemente vitale, vitamine, substanțe regeneratoare pentru celule și multe altele. Pacienții mei învață să își adapteze dieta în funcție de nevoile corpului lor.

Cum pot fi descoperite aceste nevoi?

La începutul programului facem asta împreună: colectez anamneza pacientului, efectuez o examinare a corpului și testez colesterolul, zahărul și deficiențele anumitor oligoelemente și vitamine. Principalul lucru pentru mine este să schimb biochimia organismului în bine. Aspectul este doar o cochilie. Fără stare generală bună de sănătate, frumusețea figurii nu mai contează.

Alexander, cum înțelegi că o persoană are nevoie de ajutorul unui nutriționist?

Foarte simplu. Există o chestie numită indice de masă corporală. Se calculează împărțind greutatea la înălțimea pătrată. Dacă indicele de masă corporală este peste 25, atunci femeia este supraponderală. Cu cât această cifră este mai mare, cu atât este mai mare riscul de boli cardiovasculare, diabet, artrită etc. În calitate de terapeut, înțeleg că din 100 de persoane cu un IMC peste 30, 10% dintre ele vor avea un atac de cord, iar 20% vor avea probleme constante cu hipertensiunea arterială. Aceasta este o statistică nemiloasă, care este confirmată de practica mea.

Ce alte consecințe provoacă obezitatea?

De obicei, sunt problemele cu inima și vasele sanguine, tulburări ale sistemului endocrin, în special diabet, sistemul musculo-scheletic este grav afectat. Jumătate dintre pacienții mei își așteptau rândul pentru înlocuirea articulațiilor, dar după introducerea unei diete noi, această nevoie a dispărut de la sine. De asemenea, 8% dintre cei care au luat insulină în mod regulat, au renunțat la ea după ajustarea dietei.

Când este acel „prea târziu” ca să venim la Dvs?

Niciodată. Fiecare organism are propriile sale rezerve, dar dacă le putem completa, atunci trebuie să profităm de acest lucru, deoarece nu există niciodată prea multă sănătate. Desigur, cazurile neglijate sunt mai greu de remediat. Există pacienți care au ajuns pe masa de operație, dar anestezistul i-a refuzat din cauza obezității de gradul III, în care organismul nu poate suporta anestezia. Împreună ajutăm corpul să scape de excesul de greutate – buba principală c are nu permite organelor interne să funcționeze normal. Este un proces lung, dar un corp sănătos merită efortul.

Cât de curând poți obține rezultate din programul dvs.?

Statisticile noastre arată minus 3-5 kg ​​pe lună, deși cred că această problemă ar trebui luată în considerare în fiecare caz aparte. Dacă pacientul are 180 kg, atunci pierderea a 5 kg nu va juca un rol important. Și dacă greutatea este de 65 kg, cele 5 kg reprezintă „o picătură” de aproape 10% din greutatea corporală.

Obțineți aceste rezultate doar cu ajutorul dietei, sau în combinație cu sportul?

Unii dintre pacienții mei pur și simplu fizic nu pot face exerciții. De regulă, elaborăm sistemul nutrițional și apoi adăugăm treptat fizioterapie, masaj și, bineînțeles, sport.

Am discutat mai ales despre pacienții obezi, dar ce puteți spune despre cei care se luptă cu „ultimele” kilograme în plus?

Cea mai mare greșeală pe care o pot face persoanele cu greutate normală, dar care se străduiesc să obțină și mai mult rezultat, sunt diete regulate, uscare, detoxifiere, post și alte experimente pe corpul lor. De fiecare dată când nu obțineți suficient calciu, de exemplu, contribuiți treptat la dezvoltarea osteoporozei. Acest lucru este valabil mai ales în cazul persoanelor cu vârsta peste 40 de ani. Este încă la modă să adăugați o mulțime de proteine ​​în dietă (diete proteice, shake-uri, batoane etc.). Acest lucru este justificat atunci când aveți activitate fizică activă și nu există probleme cu rinichii, în alte cazuri, excesul de proteine ​​va afecta organismul. Este mai bine să faci un plan de alimentație sănătoasă decât să-ți stresezi corpul de fiecare dată.

De regulă, adăugați complexe vitaminice sau suplimente alimentare la această dietă?

Nu are sens, pentru că programul meu presupune calcule pentru toate nevoile corpului. Suplimentele sunt coordonate și adăugate numai la dorința individuală a pacientului.

 Este posibil ca pacienții să-și poată elabora de sine-stătător un astfel de program de nutriție?

Sarcina mea este de a-i învăța pe pacienții mei să-și modeleze în mod independent dieta. Vreau să ajut cât mai mulți oameni, așa că încerc să nu leg pacienții de cabinetul meu și de meniul prescris. Nu este dificil să urmezi programul MyClinic dacă știi cum. Lucrăm mult asupra greșelilor, astfel încât cunoștințele să fie încorporate ferm în viața de zi cu zi și să devină parte integrantă a acesteia.

Alexander, cu ce cuvinte ați vrea să încheiem interviul?

Am o mare rugăminte către toți cititorii. Vă rog să vă schimbați viața numai pentru voi. Nu este necesar să demonstrezi ceva cuiva sau să slăbești de dragul cuiva. Aceasta este o motivație proastă. Străduiți-vă să fiți slabi pentru a vă menține sănătatea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții.

Vă mulțumim pentru acest interviu!

 

Comentarii